E L E K T R O N A B A V A

Učitavanje

Politika kolačića

INTERNETSKI KOLAČIĆI

1. KOLAČIĆI KOJI SE PRIKUPLJAJU PUTEM OVE WEB STRANICE

U svrhu funkcioniranja značajki internetskih stranica, možemo koristiti nužne i nenametljive kolačiće kako bismo prikupili anonimne podatke koji ne sadrže identifikacijske informacije o pojedincu. Ističemo da za korištenje nužnih kolačića ne prikupljamo vašu privolu. To je u skladu s Direktivom 2009/136/EZ i Zakonom o elektroničkim komunikacijama koji propisuju da za kolačiće koji su tehnički neophodni za odvijanje komunikacije između korisnikove terminalne opreme i internetskog mjesta koje posjećuje, ili za pružanje usluge na Internet mjestu na zahtjev korisnika, nije potrebna privola korisnika.

2. OPĆI POJMOVI

Što su kolačići (COOKIE)?
Kolačić (cookie) poznati i kao HTTP kolačići, su male tekstualne datoteke koje web stranice pohranjuju na korisnikovom uređaju (poput računala, mobilnog telefona ili tableta) kada posjetite određenu web stranicu. Ovi kolačići omogućuju web stranici da pamti korisnikove akcije i postavke tijekom vremena. Kada korisnik ponovno posjeti istu web stranicu, kolačići se šalju natrag na web poslužitelj, omogućujući web stranici da prepozna korisnika i pruži personalizirano iskustvo.

Koje informacije kolačići mogu pohranjivati?
Internetski kolačići mogu pohranjivati različite vrste informacija koje se odnose na korisnika i način na koji korisnik koristi određenu web stranicu. To uključuje identifikacijske podatke, korisničke postavke, sadržaj košarice na web stranicama za e-trgovinu, podatke o prijavljivanju na korisničke račune, informacije o aktivnostima korisnika na web stranici, interese korisnika za personalizaciju sadržaja i oglasa, vrijeme trajanja posjeta (sesija), te podatke o sigurnosti i autentifikaciji korisnika. Kolačići su alat koji omogućuje web stranicama da poboljšaju korisničko iskustvo i pruže personalizirane usluge.

Koja je svrha kolačića?
Svrha kolačića je optimizirati i poboljšati korisničko iskustvo prilikom posjeta web stranicama.

Kolačići prema funkciji:

 1. Tehnički kolačići
  (uvijek aktivni) – nužni za funkcioniranje Internet mjesta i ne mogu se isključiti. Ti kolačići ne pohranjuju informacije koje bi vas mogle identificirati.
 2. Funkcionalni kolačići
  (mogu se isključiti) – omogućuju Internet mjestu pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizaciju.
 3. Statistički kolačići
  (mogu se isključiti) – omogućuju bilježenje posjeta i izvora prometa u svrhu mjerenja i poboljšanja učinkovitosti Internet mjesta
 4. IV Marketinški kolačići
  (mogu se isključiti) – služe za praćenje korisnika kroz web stranice i prikazivanje ciljanih oglasa.

NAČIN ONEMOGUĆAVANJA KOLAČIĆA

U kontrolnom prozoru možete upravljati kolačićima koji nisu nužni na ovoj web stranici.
Isključivanjem kolačića korisnik odlučuje hoće li dopustiti pohranjivanje kolačića na svom računalu. Dodatno možete prihvatiti ili odbiti neke ili sve kolačiće prilagođavanjem postavki svog preglednika. Postavke kolačića mogu se također kontrolirati i konfigurirati i u Internet pregledniku. Na sljedećim poveznicama možete pronaći informacije o tome kako promijeniti postavke za neke od najčešće korištenih Internet preglednika:

DODATNE INFORMACIJE OKO ISKLJUČIVANJA KOLAČIĆA

Neki preglednici omogućuju kretanje kroz Internet mjesto u “anonimnom” načinu rada, ograničavajući količinu podataka postavljenih na vašem računalu i automatsko brisanje trajnih kolačića postavljenih na vaše računalo ili mobilni uređaj kada završite sesiju pregledavanja. Postoje i mnoge aplikacije trećih strana koje možete dodati u preglednik da biste blokirali ili upravljali kolačićima. Možete i izbrisati kolačiće koji su prethodno bili postavljeni u vaš preglednik tako da odaberete opciju za brisanje povijesti pregledavanja i pritom uključite i opciju brisanja kolačića. Detaljnije informacije o kolačićima i podešavanje postavki preglednika možete pronaći na sljedećim linkovima: